استودان خوریکان
- توضیحات
- زیر مجموعه: ROOT
- دسته: یادمانهای فرهنگی و طبیعی
- تاریخ ایجاد در سه شنبه, 13 ارديبهشت 1401 16:21
- آخرین به روز رسانی در سه شنبه, 13 ارديبهشت 1401 16:21
- منتشر شده در سه شنبه, 13 ارديبهشت 1401 16:21
- نوشته شده توسط مدیر ایران بنیاد
- بازدید: 28
از دامنه کوه خوریکون و در ارتفاع چهل پنجاه متری، دشت ابرج بسیار چشم نواز است. در این نقطه و در نزدیکی روستای خوریکون در جایی که کمر کوه تقریباً مسطح و با شیب بسیار تند و نزدیک به قائم است استودانی دیده میشود که با همهی استودانهای پیرامون جلگه مرودشت متفاوت است. این استودان نه مانند استودانهای کوه زرقان از انباشته شدن سنگ لاشه به صورت دایره درست شده، نه شبیه استودانهای تاقچه مانند (که شمار آنها فراوان است) و نه به عظمت و پیچیدگی آرامگاههای شاهان هخامنشی در کوه مهر و بر فراز سکوی تخت جمشید و کوه نقش رستم است.
این استودان - که نگارنده آن را استودان خوریکون مینامد- پس از تراشیدن کمر و به صورت قائم درآوردن آن در کوه ایجاد شده است. ورودی استودان خوریکون یک در چهارگوش و احتمالاً به ارتفاع 5/1 و پهنای 2/1 متر است. پس از ورودی که کمتر از نیم متر به داخل کوه میرود فضا باز میشود و به صورت دخمه در میآید که احتمالاً یک یا دو تابوت در آن جای میگیرد.
به نظر میرسد این استودان در نوع خود در منطقهی مرودشت یگانه باشد. گرچه درِ سنگی این استودان شکسته شده و آنچه در آن بوده به یغما رفته است امّا به سبب قرار گرفتن در ارتفاع، دسترسی به آن آسان نبوده و دست کم از صدمات افراد بیکار در امان و ظاهر آن سالم مانده است. جا دارد این اثر بسیار زیبا را متخصصان سازمان میراث فرهنگی بررسی فنی بیشتری کنند و در به ثبت رساندن و حفظ آن بکوشند.