روز ملی خلیج فارس
- توضیحات
- دسته: خلیج فارس
- منتشر شده در یکشنبه, 11 ارديبهشت 1401 01:26
- نوشته شده توسط مدیر ایران بنیاد
- بازدید: 43
امام قليخان، نخست جزيرهي قشم را كه آب آشاميدني جزيرهي هرمز از آن جا برده ميشد، آماج قرارداد و شاه قليبيگ را مأمور آزادسازي اين جزيره كرد . نيروهاي ايران، پس از آن كه بخشي از ديوار دژ قشم را فرو ريختند ، به درون رسوخ كرده و قشم را آزاد كردند . از شگفت روزگار ، « روي فريره» فرمانده نيروي دريايي پرتغال در خليج فارس ، در اين هنگام در قشم به سر ميبرد . در نتيجه ، وي به اسارت ايرانيان درآمد .
به دنبال اين پيروزي ، روز 20 بهمن 1000 (9 فوريه 1622/ 28 ربيعالاول 1031) ، امام قليخان با 3 هزار مرد جنگي ، 200 قايق ايراني و 3 كشتي جنگي انگليسي ، بندرعباس را به سوي هرمز ترك كرد. نبرد سختي درگرفت . سرانجام پرتغاليها به درون دژ هرمز پناه بردند. در اين جنگ نيز ، شاه قليبيگ ، دليري بيمانندي از خود نشان داد . وي همراه با 200 تن از سربـازان ، از ميان آتش توپهاي دشمن گذشت و بخشي از باروي دژ را در اختيار گرفت ؛ اما بر اثر آتش پر حجم دشمن و از دست دادن نفرات ، پس نشست ؛ اما پايداري پرتغاليها ، زياد به درازا نكشيد و سرانجام روز 2 فروردين 1001 (21 آوريل 1622 / 9 جماديالثاني 1031) ، تسليم شدند . بدينسان ، پرچم پرتغال پس از 117 سال از فراز جزيرهي هرمز، فرو كشيده شد و پرچم ايران به جاي آن ، برافراشته گرديد .
در سال ۱۳۴۳ ، اتحادیهی عرب زیر سلطهی عبدالناصر که داعیهی رهبری جهان عرب را داشت ، نام تاریخی خلیج فارس را به خلیج ع-ر-ب-ی جعل کرد . در برابر این اقدام ، ایران دوستان و ملیگرایان و نیز حزب پانایرانیست به سختی واکنش نشان داد و با برگزاری اجتماعهای بسیار و مقالههای روشن گر و انتشار " منشور سربلندی " ( ۲۸ آذر ۱۳۴۳ ) اعلام کرد :
جهانیان را به مالکیت تاریخی ما در خطهی ایرانی خلیج فارس آشنا کنید .
عبدالناصر بر ضد هزاران ایرانی ساکن کنارههای جنوبی خلیج فارس ، توطئه میکند .
درفش ایرانزمین بر پهنهی خلیج فارس ، تنها بر تارک نیروی دریایی نیرومند ، پایدار خواهد ماند .
سالها سپستر ، این توطئه با پول عربستان سعودی و«ریزواحدهای» آن سوی خلیج فارس وسیلهی سازمان به اصِطلاح علمی آمریکایی یعنی نیشنال جئوگرافیک ، شکل گرفت . نشنال جئوگرافیک که از سال بنیانگذاری در سال ۱۸۸۸ میلادی (۱۲۶۷ خورشیدی ) نام خلیج فارس را به کار میبرد ، در آبان ۱۳۸۳ ، نام جعلی خلیج ع- ر-ب-ی را به کار گرفت .
این کار ، خشم مردم ایران را برانگیخت و در میان سکوت جمهوری اسلامی ، میهنپرستان ، ملیگرایان و بسیاری از ایرانیان به پا خاستند و باگردآوری یک تومار اینترنتی با صدها هزار امضا ، مدیر موسسهی نشنالجئوگرافیک را ناچار از پوزشخواهی و کاربرد درست نام خلیج فارس نمودند .
افکار عمومی ایرانیان که موسسهی نیرومند آمریکایی را به زانو در آورده بود ، جمهوری اسلامی را نیز ناچار به برداشتن گامی در این راستا نمود .
سرانجام پس از گذشت 383 سال از رانده شدن پرتغالیها از خلیج فارس از سوی شاه عباس بزرگ صفوی ، روز 21 تیرماه 1384 شورای عالی انقلابفرهنگی پیشنهاد گروه تاریخ دانشگاه تهران را برای نامیدن روز 10 اردیبهشت ، به عنوان روز ملی خلیج فارس تصویب کرد .